Tároló szekrények a lakásban

Tároló szekrények a lakásban

A tároló szekrények nélkülözhetetlenek otthonainkban. A megfelelő tároló szekrények segítségével nem csak a rendet tarthatjuk, de jelentősen megnövelhetjük lakásunk funkcionalitását is. De milyen típusú tároló szekrények léteznek? És melyiket melyik helyiségben érdemes alkalmazni? Ebben a cikkben minderre választ adunk.

Rend és funkcionalitás

A rendszeresség és a megfelelő tároló helyek a kényelmes otthoni élet egyik alapja. A jól kiválasztott szekrények lehetővé teszik, hogy minden tárgynak meglegyen a maga helye, így azok nem csak esztétikusak, hanem praktikusak is.

Térkihasználás

A lakástér optimalizálása elengedhetetlen a kis alapterületű lakásoknál. A tároló szekrények képesek a függőleges teret is kihasználni, így sokkal több tárgyat el tudunk helyezni anélkül, hogy a helyiséget zsúfoltnak éreznénk.

 

Többfunkciós tárolószekrények

 

Tároló szekrények fajtái és jellemzőik:

A kialakítások nagyon változatosak, de nézzünk pár gyakori tárolószekrény kialakítást és azok felhasználási lehetőségeit:

Magas-keskeny tárolószekrény:

A magas-keskeny tárolószekrények azoknak a helyiségeknek a kedvencei, ahol az alapterület korlátozott. Nem véletlenül: ezek a szekrények a magasságuk révén kihasználják a függőleges teret, és ezzel csökkentik a padlófelületen elfoglalt helyet. Emellett mélységük miatt is kevésbé tolakodnak a térbe, mégis jelentős tárolókapacitással bírnak. Kisebb lakásokban, vagy például szűk előszobákban kiváló választás lehetnek.

 

Magas keskeny tároló szekrény

 

Alacsony – polcos, üveges vagy zárt ajtós tároló szekrény:

Az alacsony, de szélesebb kialakítású tárolószekrények kiválóan alkalmasak a nappaliba, ahol gyakran használjuk őket médiaeszközök, könyvek vagy dísztárgyak tárolására, és alkalmasak lehetnek TV szekrénynek is. Az üveges ajtóval rendelkező változatok esetében az átlátszó felület lehetővé teszi a dekorációk, gyűjtemények vagy könyvek kiállítását, miközben megóvja azokat a portól. A zárt ajtós változatok pedig ideálisak lehetnek azok számára, akik a tárolt tárgyakat nem szeretnék láttatni, de mégis kéznél akarják őket tudni.

 

Polcos-szekrényes tároló szekrény nappaliba

 

Tárolószekrény polccal és szekrénnyel:

A kombinált tárolószekrények egyesítik a nyitott polcok és a zárt szekrények előnyeit. A nyitott polcokon gyakran helyezünk el díszítő tárgyakat, növényeket vagy könyveket, melyek így kéznél vannak és esztétikailag is gazdagítják a helyiséget. Ugyanakkor az alján található szekrények ajtói mögé rejthetjük azokat a tárgyakat, amelyeket nem szeretnénk mindig látni, vagy amelyeknek a por elleni védelme különösen fontos. Például játékok, irodaszerek vagy egyéb használati tárgyak ideális helye lehet a zárt rész.

 

Tároló szekrény polccal

 

Helyiségek, ahol praktikusak a tároló szekrények:

  • Nappali: A nappaliban a kényelmes és esztétikus tárolás fontos. Az alacsony, polcos tárolószekrény ideális a könyvek, magazinok számára. Egy zárt, üveges ajtóval rendelkező szekrény tökéletes választás lehet a dísztárgyak, fotók vagy akár drágább elektronikai eszközök, mint pl. a Hi-Fi rendszer tárolására.
  • Konyha - étkező: A konyhában rengeteg kis tárgyat és eszközt kell tárolni, ezért egy tároló szekrény elengedhetetlen a konyhai a rend fenntartásához. Felső szekrények jók a poharak, csészék vagy ritkábban használt edények tárolására. Az alsó szekrények mélyebb fiókokkal ideálisak nagyobb konyhai gépeknek, mint a robotgép vagy a turmixgép.

 

Tároló szekrény étkezőbe

 

  • Hálószoba: A ruhák tárolásához gardróbszekrények a legpraktikusabbak, melyekben akasztós és polcos részek is találhatók, viszont nem minden hálószobába fér el egy nagy gardróbszekrény, ezért egy alacsony fiókos vagy épp egy magas vékony tároló szekrény ideális lehet az apróbb tárgyak, ékszerek, fehérneműk számára.
  • Fürdőszoba: A fürdőszoba egy olyan helyiség, ahol a páratartalom gyakran magas, így különösen fontos a jó minőségű, vízálló anyagból készült tároló szekrények használata. A magasabb, keskeny szekrények ideálisak lehetnek a törölközők, fürdőköpenyek és egyéb nagyobb tárgyak tárolására. Ezenfelül, fiókos kialakítások is népszerűek, hiszen így az apróbb tárgyakat, mint sminkeszközöket, hajgumikat vagy borotvákat is könnyedén rendezetten tarthatjuk.

 

Tároló szekrény fürdőszobába

 

  • Gyerekszoba: Itt elengedhetetlen a sokoldalúság és a strapabíróság. Dobozos tárolók könnyedén elnyelhetik a kisebb játékokat, míg a könyvespolcok a mesekönyveknek adnak helyet. Egy tároló szekrény pedig praktikus lehet az iskolai eszközöknek, mappáknak vagy a rajzoláshoz szükséges eszközöknek.
  • Előszoba: Az előszoba gyakran szűkös és kicsi, így itt a magas-keskeny tárolószekrények lehetnek a legjobb választás. Egy olyan szekrény, amelyben fiókok vagy ajtós szekrények vannak ideálisak akár kulcsok, levelek, de sálak, sapkák vagy papucsok tárolására
  • Dolgozószoba: Az iratok és könyvek tárolására a könyvespolc vagy a magas, zárt szekrény a legalkalmasabb. Emellett egy asztal alá helyezhető fiókos szekrény pedig kiválóan alkalmas az irodaszerek, iratok rendezett tárolására. Egy zárt szekrényben biztonságosan tárolhatjuk értékes dokumentumainkat vagy esetlegesen drágább műszaki eszközeinket.

Az egyes helyiségekben használt tároló szekrények formája és funkciója jelentősen befolyásolja a helyiség kinézetét és használatát. Az optimális tárolási megoldások kiválasztásával nem csak a rendet tarthatjuk otthonunkban, hanem maximálisan kihasználhatjuk az elérhető teret is.

Összefoglalás:

A tároló szekrények nélkülözhetetlenek az otthoni életben. Legyen szó kis vagy nagy lakásról, a megfelelő szekrényekkel minden tárgyunknak megadhatjuk a neki kijáró helyet. Válasszuk ki az igényeinknek megfelelő tároló szekrényeket, hogy otthonunk ne csak szebb, de praktikusabb is legyen.

 

További ötleteket és tippeket korábbi cikkeinkben olvashat:

A bútorok és a színek hatása az otthonunk hangulatára

Hogyan tervezzünk egységes gyerekszoba berendezést: Színek, minták és stílusok kombinálása

10 ötlet, hogyan használjuk a puffokat, ülőkéket, ülőpadokat otthonunkban

Bútor vásárlás előtt: Az 5+1 legfontosabb szempont, amit érdemes figyelembe venni

A tökéletes olvasósarok kialakítása

Fali polc vagy álló polc? Útmutató a tökéletes polc kiválasztásához

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK