Fali polc vagy álló polc?
Útmutató a tökéletes polc kiválasztásához

Katona Edit

Van otthon egy csomó könyve, képe, vagy éppen dísztárgya, szobanövénye, amit szeretne kiállítani? Akkor szüksége van egy polcra! Azonban, amikor eljön a polc kiválasztásának ideje, sokan elbizonytalanodnak. Fali polc vagy álló polc? Ez a kérdés felmerül mindenki számára, aki polcot akar vásárolni. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy melyek azok a fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a polcok kiválasztásakor és elhelyezésekor.

Fali polc vagy álló polc?


Az első kérdés, amit fel kell tennie magának, hogy milyen típusú polcot szeretne. Fali polcot vagy álló polcot? Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért a döntés előtt érdemes figyelembe venni az alábbiakat: 

Fali polcok előnyei:
 - Több helyet biztosítanak a padlón
 - Modern megjelenést kölcsönöznek a szobának
 - Szabadon alakítható magasság

Hátrányai:
 - Több helyet foglalnak el a padlón
 - Régimódi megjelenésű lehet
 - Nem lehet magasságban állítani

Álló polcok előnyei:
 - Könnyebben mozgathatók, áthelyezhetők
 - Nem igényelnek fúrást a falba
 - Stabilabbak, nehéz tárgyakat is bírnak

Hátrányai:
 - Szükség van fúrásra a falba
 - Nem állíthatóak magasságban
 - Korlátozott súlyt bírnak el

A polc funkciója


A következő fontos tényező, amikor kiválasztja a polcot, az a funkció, amit ellátni fog. Ezt figyelembe véve kiválaszthatja, milyen típusú polc a legmegfelelőbb Önnek.


Könyvespolc


Ha könyveket szeretne tárolni, akkor egy könyvespolc a legjobb választás. A könyvespolcok általában magasabbak és szélesebbek, mint a dísztárgyak tárolására szolgáló polcok. A legtöbb könyvespolc álló típusú, azonban találhatunk fali változatokat is. Amikor könyvespolcot választunk, fontos figyelembe venni a polc méretét és kapacitását, hogy elég helyünk legyen a könyvek tárolására.

Sale Off
Fa alakú könyvespolc 8 szintes 50 x 25 x 141,5 cm-VASBÚTOR
26.000 Ft17.900 Ft

Polcok dísztárgyaknak, fotóknak


Ha dísztárgyakat, fotókat vagy szobrokat szeretne kiállítani, akkor egy fali polc a legjobb választás. A fali polcokat magasabbra helyezik a falon, így több helyet biztosítanak a padlón és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának. Ha több dísztárgyat szeretne kiállítani, akkor ajánlott több polcot elhelyezni egymás mellett. Azonban ne terhelje túl a polcot, mert a túlzott súly rongálhatja a falat és a polcot is.


Lebegőpolcok


A lebegőpolcok egyre népszerűbbek az otthonokban, mivel modern és letisztult megjelenést kölcsönöznek a szobának. A lebegőpolcokat úgy tervezik, hogy ne legyenek láthatók a falon, így úgy tűnik, mintha a polc a falon lebegene. Az ilyen polcok általában fából, műanyagból készülnek. A lebegőpolcokat általában kisebb tárgyak tárolására használják, például könyvek, képek vagy dísztárgyak tárolására. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lebegőpolcok nem képesek ugyanolyan nagy súlyt elbírni, mint az álló vagy fali polcok, így nem ajánlott nagyobb tárgyak tárolására használni őket. 

Sale Off
Fali polc, úszó polc fotókhoz 40x20x3,8 cm-VASBÚTOR
9.900 Ft8.900 Ft

Álló polcok


Az álló polcok általában sokoldalúbbak és nagyobb súlyt bírnak el, mint a fali polcok. Az álló polcok sokféle méretben és stílusban elérhetők, így könnyen illeszthetők a szobába. Ha változtatni szeretne a szoba elrendezésén, az álló polcok könnyen mozgathatók és áthelyezhetők.


Polc anyaga


A polc anyaga nagyon fontos szempont, amikor kiválasztja a megfelelő polcot. A különböző anyagoknak különböző előnyei és hátrányai vannak, ezért fontos figyelembe venni az alábbiakat:


Fa polcok

A fa polcok időtállóak és tartósak, valamint természetes megjelenést kölcsönöznek a szobának. A fa polcok azonban sokkal nehezebbek, mint a műanyag vagy fém polcok, így nehéz őket mozgatni. Emellett a fa polcok karbantartása is igényesebb, mivel időnként kezelni kell őket, hogy megőrizzék szépségüket.


Üveg polcok

Az üveg polcok egyre népszerűbbek az otthonokba. Az üveg polcok átlátszóak és könnyen tisztíthatóak, így ideálisak a dísztárgyak vagy éppen a szépségápolási termékek tárolására. Az üveg polcok tartósak és ellenállnak a karcoknak, valamint a fakulásnak. Az üveg polcokat gyakran kombinálják más anyagokkal, például fával vagy fémekkel, hogy még inkább kiemeljék a szépségüket és stílusukat.


Műanyag polcok

A műanyag polcok könnyűek, tartósak és olcsóbbak, mint a fa polcok. Azonban a műanyag polcok nem annyira időtállóak, mint a fa polcok, és nem adnak természetes megjelenést a szobának. Ha a műanyag polcokat túlzottan terhelik, akkor könnyen eltörhetnek vagy deformálódhatnak.


Fém polcok

A fém polcok erősek, tartósak és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának. A fém polcok általában könnyebbek, mint a fa polcok, és könnyen mozgathatók. Azonban a fém polcok nem adnak természetes megjelenést a szobának, és ha nem megfelelően vannak bevonva, akkor könnyen karcolódhatnak vagy rozsdásodhatnak.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes polcot?


Most, hogy megvizsgáltuk a különböző típusú polcokat és anyagokat, itt van néhány fontos tényező, amelyeket figyelembe kell venni a tökéletes polc kiválasztásához:

Funkció: Milyen célra szeretne polcot vásárolni? Könyvek tárolására vagy dísztárgyak kiállítására? A döntés azon múlik, hogy mennyi hely áll rendelkezésre, milyen tárgyakat kell tárolni, és milyen stílusú enteriőrbe kell illeszteni a polcokat.


Méret és teherbírás: Milyen méretű polcot szeretne? Figyelembe kell venni az otthona méretét és az elérhető helyet. Fontos, hogy a polcokat a tárolandó tárgyak súlyához igazítsuk, és elegendő helyet biztosítsunk a tárgyak számára. Ha túl kicsi vagy túl gyenge polcokat választunk, akkor azok könnyen meghajolhatnak vagy akár össze is omolhatnak, ami nagy károkat okozhat


Anyag: Milyen anyagból szeretné a polcot? Fa, üveg, műanyag vagy fém? Az üvegpolcok általában drágábbak is, mint a többi anyagból készült polcok, de nagyon tartósak és könnyen tisztíthatóak. Az MDF és a fa polcok könnyebbek, mint az üveg és az acél, és könnyen illeszthetőek a helyiség stílusához.


Stílus: Milyen stílusú polcot szeretne? Modern, rusztikus vagy antik? A polcok stílusa is fontos szempont, hiszen azok nem csak a funkciójukat látják el, hanem hozzájárulnak a helyiség hangulatához és stílusához is.


Ár: Mennyit szeretne költeni a polcra? A polcok ára széles skálán mozog, és sok tényező befolyásolja az árat. Az ár függ az anyagtól, a mérettől, a stílustól és a gyártótól is. Az ár fontos tényező, amikor polcot választunk, de nem szabad kizárólag erre alapozni a döntést. Ajánlott figyelembe venni a többi tényezőt is, hogy megtaláljuk a megfelelő polcot az otthonunk számára.

Gyakori kérdések


Melyik típusú polc a legjobb választás a könyveim tárolására?

A legjobb választás egy magas könyvespolc, amely elegendő helyet biztosít a könyvek tárolásához.


Melyik típusú polcot ajánlják a dísztárgyaim kiállításához?

A fali polcok a legjobb választás a dísztárgyak kiállításához, mivel több helyet biztosítanak a padlón és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának.


Mennyire fontos az anyag, amikor polcot választok?

Az anyag fontos tényező, mivel az anyag határozza meg a polc megjelenését, tartósságát és árát.

Összegzés


Mint látható, a polc kiválasztása nem olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. Fontos figyelembe venni a polc típusát, anyagát, méretét és árát, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb polcot az otthonunk számára. Reméljük, hogy ez a cikk hasznos útmutatást nyújtott a tökéletes polc kiválasztásához.

Ha úgy érzi, hogy további segítségre van szüksége a polc kiválasztásában, akkor javasoljuk, hogy kérjen tanácsot egy szakembertől. Egy tapasztalt szakember segíthet abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb polcot az Ön igényeinek és otthonának megfelelően.