Fali polc vagy álló polc?
Útmutató a tökéletes polc kiválasztásához

Katona Edit

Van otthon egy csomó könyve, képe, vagy éppen dísztárgya, szobanövénye, amit szeretne kiállítani? Akkor szüksége van egy polcra! Azonban, amikor eljön a polc kiválasztásának ideje, sokan elbizonytalanodnak. Fali polc vagy álló polc? Ez a kérdés felmerül mindenki számára, aki polcot akar vásárolni. Ebben a cikkben áttekintjük, hogy melyek azok a fontos szempontok, amelyeket figyelembe kell venni a polcok kiválasztásakor és elhelyezésekor.

Fali polc vagy álló polc?


Az első kérdés, amit fel kell tennie magának, hogy milyen típusú polcot szeretne. Fali polcot vagy álló polcot? Mindkét típusnak megvan a maga előnye és hátránya, ezért a döntés előtt érdemes figyelembe venni az alábbiakat: 

Fali polcok előnyei:
 - Több helyet biztosítanak a padlón
 - Modern megjelenést kölcsönöznek a szobának
 - Szabadon alakítható magasság

Hátrányai:
 - Több helyet foglalnak el a padlón
 - Régimódi megjelenésű lehet
 - Nem lehet magasságban állítani

Álló polcok előnyei:
 - Könnyebben mozgathatók, áthelyezhetők
 - Nem igényelnek fúrást a falba
 - Stabilabbak, nehéz tárgyakat is bírnak

Hátrányai:
 - Szükség van fúrásra a falba
 - Nem állíthatóak magasságban
 - Korlátozott súlyt bírnak el

A polc funkciója


A következő fontos tényező, amikor kiválasztja a polcot, az a funkció, amit ellátni fog. Ezt figyelembe véve kiválaszthatja, milyen típusú polc a legmegfelelőbb Önnek.


Könyvespolc


Ha könyveket szeretne tárolni, akkor egy könyvespolc a legjobb választás. A könyvespolcok általában magasabbak és szélesebbek, mint a dísztárgyak tárolására szolgáló polcok. A legtöbb könyvespolc álló típusú, azonban találhatunk fali változatokat is. Amikor könyvespolcot választunk, fontos figyelembe venni a polc méretét és kapacitását, hogy elég helyünk legyen a könyvek tárolására.

Sale Off
Fa alakú könyvespolc 8 szintes 50 x 25 x 141,5 cm-VASBÚTOR
26.000 Ft17.900 Ft

Polcok dísztárgyaknak, fotóknak


Ha dísztárgyakat, fotókat vagy szobrokat szeretne kiállítani, akkor egy fali polc a legjobb választás. A fali polcokat magasabbra helyezik a falon, így több helyet biztosítanak a padlón és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának. Ha több dísztárgyat szeretne kiállítani, akkor ajánlott több polcot elhelyezni egymás mellett. Azonban ne terhelje túl a polcot, mert a túlzott súly rongálhatja a falat és a polcot is.


Lebegőpolcok


A lebegőpolcok egyre népszerűbbek az otthonokban, mivel modern és letisztult megjelenést kölcsönöznek a szobának. A lebegőpolcokat úgy tervezik, hogy ne legyenek láthatók a falon, így úgy tűnik, mintha a polc a falon lebegene. Az ilyen polcok általában fából, műanyagból készülnek. A lebegőpolcokat általában kisebb tárgyak tárolására használják, például könyvek, képek vagy dísztárgyak tárolására. Azonban fontos megjegyezni, hogy a lebegőpolcok nem képesek ugyanolyan nagy súlyt elbírni, mint az álló vagy fali polcok, így nem ajánlott nagyobb tárgyak tárolására használni őket. 

Álló polcok


Az álló polcok általában sokoldalúbbak és nagyobb súlyt bírnak el, mint a fali polcok. Az álló polcok sokféle méretben és stílusban elérhetők, így könnyen illeszthetők a szobába. Ha változtatni szeretne a szoba elrendezésén, az álló polcok könnyen mozgathatók és áthelyezhetők.


Polc anyaga


A polc anyaga nagyon fontos szempont, amikor kiválasztja a megfelelő polcot. A különböző anyagoknak különböző előnyei és hátrányai vannak, ezért fontos figyelembe venni az alábbiakat:


Fa polcok

A fa polcok időtállóak és tartósak, valamint természetes megjelenést kölcsönöznek a szobának. A fa polcok azonban sokkal nehezebbek, mint a műanyag vagy fém polcok, így nehéz őket mozgatni. Emellett a fa polcok karbantartása is igényesebb, mivel időnként kezelni kell őket, hogy megőrizzék szépségüket.


Üveg polcok

Az üveg polcok egyre népszerűbbek az otthonokba. Az üveg polcok átlátszóak és könnyen tisztíthatóak, így ideálisak a dísztárgyak vagy éppen a szépségápolási termékek tárolására. Az üveg polcok tartósak és ellenállnak a karcoknak, valamint a fakulásnak. Az üveg polcokat gyakran kombinálják más anyagokkal, például fával vagy fémekkel, hogy még inkább kiemeljék a szépségüket és stílusukat.


Műanyag polcok

A műanyag polcok könnyűek, tartósak és olcsóbbak, mint a fa polcok. Azonban a műanyag polcok nem annyira időtállóak, mint a fa polcok, és nem adnak természetes megjelenést a szobának. Ha a műanyag polcokat túlzottan terhelik, akkor könnyen eltörhetnek vagy deformálódhatnak.


Fém polcok

A fém polcok erősek, tartósak és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának. A fém polcok általában könnyebbek, mint a fa polcok, és könnyen mozgathatók. Azonban a fém polcok nem adnak természetes megjelenést a szobának, és ha nem megfelelően vannak bevonva, akkor könnyen karcolódhatnak vagy rozsdásodhatnak.

Hogyan válasszuk ki a tökéletes polcot?


Most, hogy megvizsgáltuk a különböző típusú polcokat és anyagokat, itt van néhány fontos tényező, amelyeket figyelembe kell venni a tökéletes polc kiválasztásához:

Funkció: Milyen célra szeretne polcot vásárolni? Könyvek tárolására vagy dísztárgyak kiállítására? A döntés azon múlik, hogy mennyi hely áll rendelkezésre, milyen tárgyakat kell tárolni, és milyen stílusú enteriőrbe kell illeszteni a polcokat.


Méret és teherbírás: Milyen méretű polcot szeretne? Figyelembe kell venni az otthona méretét és az elérhető helyet. Fontos, hogy a polcokat a tárolandó tárgyak súlyához igazítsuk, és elegendő helyet biztosítsunk a tárgyak számára. Ha túl kicsi vagy túl gyenge polcokat választunk, akkor azok könnyen meghajolhatnak vagy akár össze is omolhatnak, ami nagy károkat okozhat


Anyag: Milyen anyagból szeretné a polcot? Fa, üveg, műanyag vagy fém? Az üvegpolcok általában drágábbak is, mint a többi anyagból készült polcok, de nagyon tartósak és könnyen tisztíthatóak. Az MDF és a fa polcok könnyebbek, mint az üveg és az acél, és könnyen illeszthetőek a helyiség stílusához.


Stílus: Milyen stílusú polcot szeretne? Modern, rusztikus vagy antik? A polcok stílusa is fontos szempont, hiszen azok nem csak a funkciójukat látják el, hanem hozzájárulnak a helyiség hangulatához és stílusához is.


Ár: Mennyit szeretne költeni a polcra? A polcok ára széles skálán mozog, és sok tényező befolyásolja az árat. Az ár függ az anyagtól, a mérettől, a stílustól és a gyártótól is. Az ár fontos tényező, amikor polcot választunk, de nem szabad kizárólag erre alapozni a döntést. Ajánlott figyelembe venni a többi tényezőt is, hogy megtaláljuk a megfelelő polcot az otthonunk számára.

Gyakori kérdések


Melyik típusú polc a legjobb választás a könyveim tárolására?

A legjobb választás egy magas könyvespolc, amely elegendő helyet biztosít a könyvek tárolásához.


Melyik típusú polcot ajánlják a dísztárgyaim kiállításához?

A fali polcok a legjobb választás a dísztárgyak kiállításához, mivel több helyet biztosítanak a padlón és modern megjelenést kölcsönöznek a szobának.


Mennyire fontos az anyag, amikor polcot választok?

Az anyag fontos tényező, mivel az anyag határozza meg a polc megjelenését, tartósságát és árát.

Összegzés


Mint látható, a polc kiválasztása nem olyan egyszerű feladat, mint azt sokan gondolják. Fontos figyelembe venni a polc típusát, anyagát, méretét és árát, hogy megtaláljuk a legmegfelelőbb polcot az otthonunk számára. Reméljük, hogy ez a cikk hasznos útmutatást nyújtott a tökéletes polc kiválasztásához.

Ha úgy érzi, hogy további segítségre van szüksége a polc kiválasztásában, akkor javasoljuk, hogy kérjen tanácsot egy szakembertől. Egy tapasztalt szakember segíthet abban, hogy megtalálja a legmegfelelőbb polcot az Ön igényeinek és otthonának megfelelően.