5 tipp a dohányzóasztal kiválasztásához


Katona Edit

A dohányzóasztalok természetes társai a kanapéknak és az egyéb ülőalkalmatosságoknak. Ma már nem nagyon találunk olyan otthont, ahol ne lenne egy dohányzóasztal a nappaliban, hiszen ez nem csupán egy funkcionális bútor, hanem karaktert is ad a nappaliknak.


Íme 5 tipp, hogy mit kell átgondolnunk vásárlás előtt, hogy a tökéletes döntést hozzuk meg:

Milyen célra szeretnénk használni a dohányzóasztalt?


Dohányzóasztal vásárlás előtt döntsük el, hogy pontosan milyen célra szeretnénk majd használni. Kisgyermekes családoknál a gyerekek tárgyait szeretnénk benne vagy rajta tárolni, esetleg a családi összejöveteleken az italokat szeretnénk rajta elhelyezni?

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen dohányzóasztalt választunk, hiszen nem mindegyik rendelkezik tárolási lehetőséggel. Vannak kihúzható, tárolós és több darabból álló dohányzóasztalok is. Vannak olyan dohányzóasztalok, amelyeknek a tetejét el lehet mozdítani, így megnyílik a tárolási lehetőség, de vannak kimondottan fiókkal rendelkezők is.

Mekkora hely áll rendelkezésre?


A következő döntés a helyigénnyel kapcsolatos. A dohányzóasztalok eltérő méretben vásárolhatók meg, így vásárlás előtt pontosan mérjük le, hogy mekkora hely áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy minden gond nélkül elhelyezhessük.


Ha kinyitható változat mellett döntünk, akkor nézzük meg a kinyitott állapotú méretét is. Ha a dohányzóasztal görgőkkel is rendelkezik, akkor kicsit könnyebb az elhelyezése, hiszen a lakáson vagy házon belül bárhol felállíthatók és használhatók. Az elhelyezésnél azt is vegyük figyelembe, hogy a kanapék vagy egyéb ülőalkalmatosságok mellett el is kell férnünk úgy, hogy ne rúgjunk bele az asztalba.

Mekkora a kanapé, a fotel magassága?


A dohányzóasztal kiválasztásakor fontos, hogy mérlegeljük annak méretét, magasságát. A legegyszerűbben úgy tudjuk eldönteni, hogy pontosan lemérjük a kanapék magasságát. Egy magasabb kanapéhoz nem igazán jó túl alacsony dohányzóasztalt választani, hiszen akkor az elhelyezett italokért vagy például előételért túl nagyot kell majd hajolnunk. Egy kisebb kanapéhoz pedig nem illik egy hatalmas dohányzóasztal.

A dohányzóasztalnak arányos méretűnek kell lennie a kanapéval. Ezt a legegyszerűbben úgy oldhatjuk meg, hogy a dohányzóasztal legalább a kanapé hosszának a felét érje el, de semmiképpen se legyen hosszabb, mint a kanapé. A magassága pedig egyezzen meg körülbelül a kanapé ülésének magasságával. Itt 1-2 centiméter eltéréssel nyugodtan számolhatunk.

Milyen legyen a dohányzóasztal anyaga?


A következő kérdéskör a dohányzóasztal anyaga. Itt figyelembe kell venni azt, hogy mennyire kell strapabírónak lennie, vajon hányszor kell majd egy kiömlött üdítőt vagy esetleg ételmaradékot letakarítani róla, mennyire lehet praktikus az anyaga, ha gyerekek is vannak a házban. A kicsik gyakorta sajnos filctollal rajzolnak a bútorra, így ebben az esetben olyan anyagot kell választani, amely könnyedén megbirkózik ezzel a problémával is.

Az üveges dohányzóasztalokat egyáltalán nem javasoljuk kisgyermekes családokhoz és azokat sem, amelyek nagyon hegyes sarokkal rendelkeznek. A kicsik gyakorta szaladgálnak a nappaliban, így az asztal baleset forrása is lehet.


Manapság egyre többen döntenek úgy, hogy lemondanak a hagyományos dohányzóasztalokról és helyette inkább puffokat és ülőkéket helyeznek el a nappalikban, amelyek lábtartóként, dohányzóasztalként és még tárolórekeszként is funkcionálhatnak.

Az új lakberendezési trend szerint pedig igen divatosak a több darabból álló, de különböző méretű – általában fa - asztalok, amelyek könnyedén egymásba tolhatók így sokkal kevesebb helyet foglalnak el.

Milyen stílus illik a lakásunkhoz?


Nem szabad elfeledkeznünk a stílusról sem. A dohányzóasztalnak illeszkednie kell otthonunk hangulatához és a már meglévő bútorok stílusához is. Az üveges dohányzóasztalok a minimalista stílust képviselik és ebben az esetben a kanapé sokkal nagyobb figyelmet fog kapni. A fa dohányzóasztalokkal a rusztikus és a vidéki hangulatot hozhatjuk be otthonunkba. Aranyozott dohányzóasztalok vintage hangulatot kölcsönöznek a nappalinak. 

Dohányzóasztalt keres nappaliába? Nézze meg webáruházunk dohányzóasztal kínálatát!

Utazótáska vagy bőrönd? Megmutatjuk melyik mikor ideális