Hogyan rendezd be az előszobádat?


 Mire figyelj? Milyen bútorokat rakj az előszobába?

Katona Edit

Az előszoba a lakás egyik legfontosabb helyisége, hiszen ez az első hely, amit a vendégek látnak belépésükkor. Emellett az előszoba a mi életterünkbe való bejutásunk fő helyszíne is. Éppen ezért fontos, hogy az előszoba kialakítása és berendezése praktikus és esztétikus legyen. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogyan rendezd be az előszobádat, mire figyelj, és milyen bútorokat rakj az előszobába.

Az előszoba berendezése előtt először is érdemes alaposan átgondolni, mire is használjuk az előszobát. Az előszoba funkciója az, hogy fogadjon minket, és legyen egy hely, ahol átöltözhetünk, lerakhatjuk a cipőinket, a kabátjainkat és a táskáinkat. Emellett az előszoba szerepe az is, hogy esztétikus bevezetőt nyújtson a lakás többi részéhez.

Az előszoba bútorai


Az előszoba berendezésekor fontos, hogy olyan bútorokat válasszunk, amelyek nem csak praktikusak, de esztétikusak is. Az előszobában érdemes elkerülni a felesleges bútorokat, hiszen az előszoba jellegéből adódóan általában kicsi hely. Az előszobában használhatunk polcokat, cipőtárolókat, fogasokat, tükröket és kisebb ülőbútorokat is. 

Cipőtároló


Az előszoba talán legfontosabb bútora a cipőtároló. Az elhelyezkedése és nagysága függ attól, hogy hányan laknak az adott lakásban. Az ideális cipőtároló több szintből áll, és mindegyik szinten elég hely van ahhoz, hogy több cipő is elférjen. Ha kicsi az előszobánk, akkor választhatunk keskenyebb cipőtárolót, amelyben csak a legszükségesebb cipőket helyezzük el. Emellett használjuk ki a teljes magasságot, hogy több helyünk legyen a pakolásra. A magas és vékony bútorok kihasználják a magasságot, és nem foglalnak sok helyet.


Fogasok - előszobafalak


A fogasok a kabátok, a sálak, és a sapkák elhelyezésére szolgálnak. Az előszobában célszerű legalább öt-hat darab fogast elhelyezni, hogy mindenki számára legyen elég hely. Az egyszerű fogasok és előszobafalak mellett választhatunk kisebb akasztókat is, amelyekre különböző kiegészítőket, például kulcstartókat helyezhetünk el.


Sale Off
Előszobafal 183 cm magas, Fogas cipőtárolóval-VASBÚTOR
26.000 Ft22.500 Ft

Tükör


Az előszobai tükör funkciója különösen fontos. A tükör használatával az előszoba nagyobbnak és világosabbnak tűnik. Emellett a tükör hasznos eszköz lehet a megjelenésünk ellenőrzésére is, mielőtt kilépünk az ajtón. Az előszobában választhatunk kisebb tükröket vagy nagyobb, álló tükröket is, attól függően, hogy mekkora a hely, és milyen funkcióra használjuk az előszobát.

Ülőbútorok


Az előszobában gondolnunk kell arra, hogy nemcsak áthaladunk, hanem fel és levesszük cipőinket. Ezért praktikus lehet kisebb ülőbútorokat elhelyezni az előszobában, például puffokat, vagy székeket vagy az egyik legjobb választás lehet egy cipőtároló ülőpaddal, melyben a tárolás és a ülőhely is megoldott. Az ülőbútorok kiválasztásakor figyeljünk arra, hogy a kiválasztott bútorok jól illeszkedjenek az előszoba stílusához és méretéhez.

Sale Off
Puff, tároló pad 76 x 38 x 38 cm, sötétszürke-VASBÚTOR
16.500 Ft13.990 Ft

Az előszoba világítása


Az előszobában fontos a megfelelő világítás, hiszen az előszoba gyakran sötétebb helyiség, és az itt található tükör használata is megköveteli a megfelelő fényviszonyokat. Az előszoba világítása lehetőleg legyen olyan, hogy az egész helyiség jól belátható legyen. Ha kicsi az előszobánk érdemes kerülni az állólámpákat, asztali lámpákat, mert könnyedén leverhetjük öltözködés közben.


Az előszoba színei és dekorációja


Az előszoba színei és dekorációja nagyban befolyásolja az előszoba hangulatát. Az előszobában általában célszerű a világos színeket választani, mivel ezek nagyobb fényt engednek be a helyiségbe, és tágasabb hatást keltenek. Az előszoba dekorációjánál pedig olyan elemeket érdemes használni, amelyek az előszoba stílusához és a saját ízlésünkhöz is passzolnak. Az előszobában jól mutatnak a képek, a virágok, a gyertyák és a mécsestartók is.


Mik legjobb színösszeállítások az előszobába?


Az előszoba színösszeállítása személyes ízlésedtől és a ház stílusától függően sokféleképpen megvalósítható. Az alábbiak a leggyakrabban használt színösszeállítások:


  • Világos és friss színek: a világos színek (mint például a fehér, a szürke vagy a krém) növelik a fényt és a tér érzetét, és friss, tiszta hatást keltenek.
  • Natúr: a természetes színek (mint például a barna, a zöld vagy a kék) békés és nyugodt hatást keltenek, és jól illeszkednek a ház többi részéhez.
  • Vidám: a vidám színek (mint például a piros, a sárga vagy a lila) energiát és hangulatot hoznak az előszobába, és jól illeszkednek a gyerekes családokhoz.
  • Kontrasztos színek: a sötét és világos színek kontrasztja (mint például fehér és fekete vagy szürke és piros) nagyon elegáns és modern hatást kelthet.


Ezek a színösszeállítások csak ötletek, és az előszoba színösszeállítása személyes ízlésedtől és a ház stílusától függően sokféleképpen megvalósítható. Az a legfontosabb, hogy az előszoba harmóniában legyen a többi helyiséggel, és hogy a színek hozzájáruljanak a kényelmes és esztétikus környezethez.

Összefoglalva


Az előszoba kialakítása és berendezése fontos szerepet játszik a lakás hangulatának és praktikumának meghatározásában. Az előszoba berendezésekor érdemes a funkcionalitás mellett az esztétikumra is figyelmet fordítani, és olyan bútorokat választani, amelyek jól illenek az előszoba méretéhez és stílusához. Az előszoba berendezésekor érdemes figyelembe venni a személyes igényeket és szokásokat is, és ennek megfelelően kialakítani az előszobát.

Az előszoba kialakítása és berendezése az otthonunk első benyomásának megteremtésében is kulcsszerepet játszik. Ha az előszobánk rendezett, tiszta és esztétikus, akkor ez az egész lakásra is kihatással lesz.

Ha az előszobánk nagyobb, akkor akár több akár fiókos szekrényt is berakhatunk, amelyben a kulcsokat, a postát, és a számlákat tárolhatjuk. Ha az előszobánk kisebb, akkor inkább a szükséges bútorokra és dekorációra kell összpontosítanunk, és praktikus tárolókat kell választanunk.

Az előszoba megfelelő világítása, színei és dekorációja pedig segítenek abban, hogy otthonosabbá és barátságosabbá tegyük a lakásunkat.